vineri, 18 iulie 2008

Unde sa mergem in week-end-ul asta?

De multe ori ma intreb ce a fost in capul celor care au ales ca Bucurestiul sa fie capitala. Nu de alta dar dat fiind ca prima atestare documentara e in 1459 si dat fiind ca turcii erau foarte aproape ar fi trebuit sa se gandeasca militar. Si cum e Bucurestiul asa in campie, putea sa vina turcul de oriunde si sa faca ce vrea(ceea ce a si reusit in cele din urma).

Vremea macelurilor turco-romane a trecut, si paradoxal Bucurestiul tot prost e asezat (si tot la fel de puternic influentat de turcisme). Sa fie vorba oare de faptul ca e legat de 2 autostrazi aproape inutile, dat fiind faptul ca nici una nu duce pana la granita vestica a Romaniei? Sa fie oare vorba de cele 2 aeroporturi unul mai penibil ca altul? Sa fie vorba ca infrastructura cfr e intr-un continuu santier?

Incep sa cred ca acest gen de sabotaj are 2 rezulate: primul ar fi sa ii imbogateasca pe cei de pe Valea Prahovei si al doilea sa ii imbogateasca pe cei de la mare. Preturi nesimtit de mari, conditii jenante si amabilitate 0. Investitii nule si localuri in care trebuie sa ai un stomac de fier ca sa nu faci ceva la stomac. Cum a ajuns sa coste 150 de RON o camera in 2 mai sau in Bran? Ce au mai special decat locatiile din afara? S-a pus taxa pe vazut bronzati cu SUV-uri? Se considera imbunatatire covorul de coji de seminte? Sau poate se trage de la mucurile de tigare aruncate cu dezinvoltura pe geam, ca doar esti la iarba verde, nu?

Am sperat ca acest gen de turism se va autofalimenta. De fapt, el e sufocat de prostia celor care il incurajeaza. A celor care nu vad ca 5 nopti in Mamaia au ajuns sa coste cat 4 nopti + transport in foarte multe statiuni din afara(si nu vorbesc de Bulgaria sau Grecia).

Cautatul unui loc de petrecut vacanta ar trebui sa fie un lucru placut si in care sa iti fie greu sa te decizi datorita diversitatii ofertei. Asta poate face oricine aflat la vest de Romania. Din pacate, la noi chiar si in acele momente in care decizi sa faci compromisul in a accepta o calitate indoielnica la un pret mare, suni si primesti raspunsul standard: "N-avem!"

Un comentariu:

Alexandru spunea...

Georgica, fa tu diferenta! Fa-ti concediul in vest - ai ce vedea! Plus de asta, merita toti banii. Patriotismul nu e bun in cazul asta.