sâmbătă, 5 aprilie 2008

Nationalismul turistic dar degeaba

Citeam acum cateva saptamani o stire cu titlul apocaliptic Romania, facuta praf pe Travel Channel. Evident ca romanii, cu mult "spirit civic" au sarit pe blogul bietului om sa-l "intrebe" cum a indraznit sa denigreze turismul si ospitalitatea romaneasca intr-un asemenea hal. Seria de articole nu s-a oprit aici si a continuat cu un titlu si mai revolutionar: Vedeta de la Travel Channel ne-a zdrobit pe banii nostri .

Acuma stand si facand o scurta descriere a experientei mele turistice cu turmismul promovat excesiv din Romania nu pot spune decat:

1. Litoralul: infect. Conditii de cazare groaznice, preturi apocaliptice, manelisti, jeg, alge, cioburi si plaje complet neintretinute.
2. Valea Prahovei: ceva mai bine ca litoralul la capitolul cazare, dar departe de conditii bune sau de lux. Conditii medii, preturi uriase(mai mari ca in Austria). Poiana Brasov are singurele conditii bune de cazare, dar preturile sunt astronimice.
3. Bran-Moeciu: conditii medii de cazare(desi exista foarte multe chestii mediocre), preturi din ce in ce mai mari(si oricum, mult peste ce ofera)
4. Manastirile din Moldova: nu le-am vazut dar din cate am inteles, degeaba sunt ele frumoase daca zona din jurul lor e foarte saraca.
5. Sibiul: aici e frumos, dar din pacate cu o floare nu se face primavara.

Daca mai adaugam si infrastructura proasta sau inexistenta, restaurante insalubre, hoti si cersetori, aflam chiar ca reportajul respectiv e unul foarte bland despre calitatea turismului romanesc. De altfel, un alt articol pe aceiasi tema explica in ce au constat banii primiti de la guvern: Troc "fără rromi" între Travel Channel şi Ministerul Turismului.

Turismul romanesc e un caz clasic al prostiei romanesti: suntem nationalisti dar nu ne vedem lungul nasului. Privesc cu tristete an de an cum statiunile acestea care nu se afla la nici 10% din calitatea alternativelor din zonele mai putin promovate sau de afara sunt umplute de catre turisti. Si pana nu or sa dea faliment o sa ne tot socam cu cat de rai sunt ceilalti ca nu ne lauda.

3 comentarii:

Alexandru spunea...

Tot ce poți face e să te revolți și să nu mai mergi acolo. Ia-ți, frate, un bilet de low cost și mergi în Austria, Olanda, Belgia, Franța. Nu mai e de mult un lux călătoria cu avionul. Eu așa am început să fac, sper să continui tot așa.

George Petre spunea...

Nu ma revolt, doar descriu. Si da, ai dreptate, asa si avem de gand sa facem. Totusi exista zone frumoase si in Romania, insa cuvintele cheie acolo sunt "unguri si nemti". Romanii nu sunt in stare...din pacate:(

Unknown spunea...

Sunt mai multe probleme pe care as vrea sa le comentez.
Nu urmarisem pana in dimineata asta emisiuni intregi ale lui Anthony Bourdain, dar , asa este el. Face emisiuni destul de rautacioase. Asa ii place, asa prinde, asa are audienta.
Nu laud turismul romanesc, chiar deloc, dar emisiunea despre care vb este urat realizata. Nu-mi place Romania, sau mai bine spus nu-mi place cum se transforma intro tara plina de manele, dar de aici si pana la ceea ce am vazut e un drum lung.

Spune-mi si mie cand ai mancat ultima data mici, in Bucuresti, la o "terasa" de la coltul strazi? Nenea de la emisiune a papat si i-au placut.

Faptul ca au sarit multi romani si ca au fost nemultumiti este normal. Probabil ca si greci s-au suparat cand au vazut ca despre ei, nenea de mai sus, a spus ca nu au mai nimic bun de papa decat pestele direct din mare. (Mai mult un nene de la o taverna l-a invatat cum sa rupa din paine si sa ia cu aceasta bucata de paine din farfurie-asemanator cu felul in care mananca majoritatea romanilor zeama de la salata de rosii-). Mai mult grecul i-a spus ca el stie asa" ca sa vb corect limba engleza tr sa invete sa gandeste englezeste . Dar ca sa poti sa vorbesti cu Dumnezeu tr sa inveti limba greaca". (Tr mentionat ca grecul era destul de suparat in reportaj).
Asta este stilul lui Anthony Bourdain. Faptul ca jurnalisti de la noi sunt incompetenti si ca nu stau nici 5 min sa caute pe net si sa vada niste emisiuni, asta este alta poveste.

Revenind la turism, ma intreb retoric de ce incercam sa fim ca alti? Nu o sa fim nici ca nemti, nici ca francezi si nici macar ca italieni, nici in cateva sute de ani. De ce? Pt ca nu putem si nici nu vrem. Eu as promova Romania exact asa cum este. Adica o tara in curs de dezvoltare.

De exp, de ce crezi ca ar vrea un neamt sa vada Sibiul? Aproape orice oras din Germania arata la fel: Piata Mare cu primaria, prefectura(sau cum se numeste dupa caz) si o biserica catolica mare si o piata mai mica cu cladiri la fel de frumose. Asa arata sute de orase din Germnaia.
Si totusi nemtii au venit anul trect la Sibiu:).
Eu as promova Sibiul, ca ceva vechi si mai putin dezvoltat. Si nu in sensul rau. E o lectie de istorie, este ceva de genul: asa arata si orasul vostru acum 200-300 de ani. E interesant.

Daca vorbim despre Bucuresti, acesta ar tr promovat tot asa cum este. Turistii ar putea vedea ceea ce turcii, comunismul si amplasearea georgrafica fac dintr-un oras(care poate in alte circumstante ar fi frumos). Asta place si asta prinde. Astia suntem.(dovada faptul ca Muzeul Satului este foarte vizitat si interesant).

E cam lung comentariul asta...asa ca ma opresc aici. Ar mai fi multe se spus legate de Valea Prahovei(pe care tot noi bucuresteni am distrus-o ) si de litoral.