duminică, 22 februarie 2009

Patria scuzelor

Locuiesc intr-o tara ai carei locuitori au ca obiect principal de activitate scuza. Nu ma exclud din multime, consider doar ca fac eforturi pentru a ma vindeca. Caut scuze in faptul ca e boala grea dar ar fi de nescuzat sa nu fac nimic.

La inceput au fost romanii. Aveau ei ceva cu noi, dacii, si nu ne lasau sa traim in obscuritatea noastra. Ne-au persecutat ce ne-au persecutat si au reusit sa cucereasca. Si, ca sa fie complet, ne-au trimis si soldati sa ne romanizeze, nu puteau sa trimita si ei unii mai destepti.

La urma ne-au discriminat ungurii. Nu s-au putut abtine pana nu ne-au luat Transilvania ca sa ne munceasca pamantul. Pai nu mai bine ramanea la noi sa punem vie acolo? In fine, istoria a fost cruda si asta ne-a dat voie sa ne aliem cand cu unii cand cu altii. Si uite asa am ajuns in pragul primului razboi mondial, cand pe buna dreptate ne-am tradat aliatii. E scuzabil, nu?

Istoria s-a repetat si in al doilea razboi mondial, si ca niste oameni cruzi desi noi am schimbat armele ne-au trantit comunisti.

Am scapat si de comunism dar tot discriminati am ramas. Unii ne fac de rusine in afara, dar in nici un caz nu sunt romani. Faptul ca vorbesc romaneste e pur intamplator. Altii au aceleasi ganduri ca acum multe sute de ani...vor sa ne fure Transilvania. La urma urmei e inadmisibil sa avem si 2 judete care muncesc in tara asta, nu?

Cele de mai sus sunt evident un pamflet. Romanii pun lipsa de dezvoltare pe baza faptului ca au fost discriminati in diferite imprejurari, si se solidarizeaza pentru a nu fi asociati cu criminali si violatori. Dar nu-i deranjeaza semintele de pe jos si nici nu au bunul simt sa arunce tigarea in locuri special amenajate. Nu-i deranjeaza traficul nesimtit, ba din contra, se simt "soferi adevarati". Sunt aroganti cand termina facultati slabe si dau apoi vina pe criza ca nu-si gasesc locuri de munca http://www.zf.ro/zf-24/profilul-unui-proaspat-absolvent-de-facultate-incerc-sa-imi-gasesc-un-job-de-aproape-cinci-luni-3769868/ . Ii deranjeaza ca ungurii nu vor sa vorbeasca romaneste(ceea ce oricine a fost in Harghita si Covasna stie ca e o minciuna) insa nu vad ca acei oameni aveau baie in casa cand lor inca li se parea cool sa te speli in lighean. Uita faptul ca munca implica o anumita disciplina si le place sa se considere "descurcareti". Spun ca tiganii fura dar considera ca o manea merge intotdeauna la o petrecere.

Si atunci, se pune intrebarea: daca cineva care nu considera in neregula toate cele de mai sus, se poate integra intr-o tara civilizata? Intotdeauna cautam scuze pentru a ne justifica viata in mizerie. Din fericire lumea civilizata s-a saturat de aceste scuze, si a inceput sa ne refuleze conationalii.

Poate ca e timpul sa renuntam la tradare ca si brand de tara...

P.S.: Un excelent editorial mai vechi al lui Cartarescu, din Evenimentul Zilei:

Falimentul nostru moral

Un comentariu:

Alexandru spunea...

Auăileu ... e crunt articolul lu' Cărtăreescu :| Dar nici tu nu te lași mai prejos :)