joi, 20 noiembrie 2008

Grecii si darurile

Cred ca ii discriminam pe greci atunci cand spunem "Fereste-te de greci chiar si atunci cand iti fac daruri". Daca n-ar fi inventat ei Calul Troian cu siguranta l-ar fi inventat cineva nu cu mult mai tarziu.

Chiar daca are mii de ani in spate, Calul Troian e astazi cu siguranta mult mai folosit decat in trecut;si mult imbunatatit, ca orice arma care se rafineaza. E aproape iarna, aproape sfarsit de an...prilej numai bun pentru petrecerile corporatiste. Chiar daca unii spun ca unele firme le-au anulat sau redus pe motiv de criza, cu siguranta majoritatea firmelor din .ro le vor tine. Ma intreb insa daca motivele pentru care aceste petreceri se tin sunt oarecum asemanatoare cu cei care dau 2 000 de Euro pentru un revelion de neuitat in Romania.

Oamenii merg la petreceri pentru ca sa se simta bine, iar ca sa se simta bine trebuie sa nu li se impuna prea multe limitari. Cum intr-o corporatie se poate presupune ca limita bunului simt este o valoare unanim acceptata, nu prea isi au rostul multe reguli. Si totusi, din experienta catorva astfel de petreceri la care am fost(nu dau numele firmelor pentru ca e irelevant), pot enumera cateva:

- mai tot ce depaseste ca valoare cola se termina in mai putin de jumatate de ora
- mancare putina sau de slaba calitate(slanina de porc, etc)
- petrecerea este adresata STRICT angajatilor (mesaj subliniat de mai multe ori in forme cat mai explicite)
- cluburi urate, mese inghesuite


Partea buna e ca oamenii ies din proprie initiativa si se simt bine, chiar daca nu primesc ca si bonus mancarea si bautura. Partea proasta e ca aceste pretreceri perfectioneaza permanent calul troian.


Evident, textul de mai sus e un pamflet si trebuie tratat ca atare. Cu toate astea, dezamagirea din el este cat se poate de reala.

Niciun comentariu: